2016. március 14., hétfő

Hamis bolti tejes kifli 52 Ft / db

Sokaktól hallom, hogy a család "rászoktatása" az egészséges pékárura milyen nehéz: tolják el maguktól, amint meglátják, hogy ez nem a jól megszokott térfogatnövelős jó kis bolti kenyér. Akik ezzel a problémával küzdenek, mindenképp próbálják ki a következő receptet, ez ugyanis abszolút becsapós, még a legnagyobb fehérkenyér-fan is hamar bepuszilja.

tejes kifli52Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
barna rizsliszt120 gr70084Internetpatika
DW sütőliszt130 gr1000130Internetpatika
tk. tönkölyliszt360 gr400144Lidl
joghurt250 gr20050DIY
vaj100 gr1500150Lidl
tej113 ml2002,6Lidl
búzasikér10 gr140014Internetpatika
1 evőkanál
adag11575

1) A száraz hozzávalókat összekevered: só, sikér, száraz élesztő, rizs-, tönköly- és sütőliszt, utóbbi kiváltható bármi mással, mivel a tönkölyliszt dominál a tésztában, és könnyű vele dolgozni.
2) A közepébe beleöntöd a joghurtot, tejet (ha friss élesztő van otthon, ebben futtasd fel előtte), és a szobahőmérsékletű vajat.
3) Gyúrd jól össze. Akkor jó, ha nem ragad az edény falához és a kezedhez. Gépben 5 perc.
4) Lefedve, meleg helyen hagyd állni a tésztát egy órát, hogy megkeljen.
5) A bolti kifli mását 100 gr tésztából kapod. Porciózd ki, gyúrd gombócokba és hagyd 10 percet állni letakarva a nyújtás előtt, különben összeugrik a tészta.
6) A gombócokat nyújtsd háromszög alakra, vagyis a sodrófával három irányban tologasd szét a tésztát. Legyen minél vékonyabb.
7) A szélesebb felénél kezdve tekerd fel, tedd sütőlapra (ha közvetlenül rá: olajozd ki előtte az alját, szilikon lapra simán pakolhatod).
8) Még fél óra kelesztés, majd vizezd be a tetejét. Spriccelheted vagy kenheted is.
9) Sütőben 230 fokon alul-felül sütéssel, vagy 210 fokon légkeveréssel süsd.


Ez a kifli másnap is puha még, de valószínű hamar el fog fogyni. Rendkívül laktató, nem emészted meg olyan hamar, mint a bolti társait. Gyerekeknek vagy kirándulásokra különösen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése