2016. március 7., hétfő

Variációk gyorsan elkészíthető főzelékekre, húsgolyóval 300 Ft / adag

Ha tetszik a recept, kérlek, kedveld facebook oldalunkat! olcsó és egészséges

Hétfőn-kedden főzelék lesz a menü, kétfélét készítettem, hogy ne együk egymás után ugyanazt; a két ételt teljesen másképp fűszereztem emiatt. Mindegyikbe házi tejfölből készült a habarás, mert az elkészítés módja miatt ugyanannyi a zsírtartalma a "tejföl"-nek és joghurtnak is. Ha nincs otthon, inkább joghurtot ajánlok helyette.
A húsgolyó sütésével együtt összesen 1 órát vett csak igénybe.

zöldborsófőzelék192,1Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
mirelit zöldborsó450 gr200Lidl
lilahagyma80 gr24019,2Spar
házi tejföl350 gr20070DIY
barna rizsliszt2 evőkanál70035Internetpatika
gyömbér1 cm hosszú150030Lidl
tárkony1 evőkanálDIY
kókuszzsír1 evőkanál100030Internetpatika
1 evőkanál
adag2384

zöldbabfőzelék154,7Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
mirelit zöldbab650 gr400260Lidl
lilahagyma80 gr24019,2Spar
házi tejföl500 gr200100DIY
barna rizsliszt2 evőkanál70035Internetpatika
harissa+pirospaprika1 evőkanál20külföld
olasz fűszerkeverék1 evőkanálDIY
kókuszzsir1 evőkanál100030Internetpatika
1 evőkanál
adag3464

húsgolyó117,4Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
darált sertéscomb530 gr870460hentes
lilahagyma80 gr24019,2Spar
répa80 gr20040Penny
zabpehely70 gr40028Penny
tojás1 db40házi
1 evőkanál
adag5587

Hogy hogyan lehet időt spórolni? Praktikus sorrenddel.

1) Az összes ételhez megpucoltam és felaprítottam gépben a hagymát.
2) Két edényben kókuszzsíron megpirítottam a hagymát. Mindegyikhez fél-fél deci vizet öntöttem utána,  nehogy leégjen. A zöldfűszereket és a gyömbért (egyben) hozzáadtam, majd felöntöttem vízzel, hogy pont ellepje.
3) Amíg fedő alatt takaréklángon párolódtak a zöldségek, elkészítettem a húsgolyókat: a maradék hagymához egy sárgarépát tettem az aprítóba és összevágtam, majd a húst, a tojást, a sót és a zabpelyhet már fakanállal dolgoztam bele.
4) Amíg a húsgolyóban kicsit megszívta magát a zabpehely, a zöldborsót fejeztem be, mert az hamarabb megfő. Könnyed habarást készítettem: a házi tejfölben elkevertem a rizslisztet, majd kanalanként belemertem a főzővízből a tejfölbe, amíg fel nem melegedett, csak azután öntöttem bele a főzelékbe. Így kerülheted el, hogy csomós legyen a végeredmény.
5) A húsgolyókat megformáztam vizes kézzel és betettem a sütőbe 200 fokra. Ennyi húsból egy tálcányi lesz.
6) A zöldbabfőzeléket is behabartam, csak a harissát és a pirosaprikát is a rizsliszttel együtt a tejfölhöz adtam.
7) Kivettem a sütőből a húsgolyót. Az alján lehet látni, ha kész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése